Ingressbilde

  31 Januar 2016

Har du jernmangel?

Da skal du være forsiktig med store mengder kaffe og te.

 

 

Kaffe og te inneholder fytater som er et stoff som forstyrrer opptak av mineraler, men motsatt kan stoffer som vitamin C og D fremme mineralopptaket.



Ved jernmangel kan det være en fordel å være forsiktig med store mengder av matvarer som inneholder dette stoffet til jernlagrene er fylt opp. Fytater finnes i kaffe, te, korn, belgfrukter, nøtter og ris. De er ikke funnet i animalske produkter.  Det er flere fytater i hele korn og hvetekli enn i fint mel.



Fytater i moderate mengder kan være gunstig for helsen vår, så lenge du sørge for å bruke dem sammen med andre matvarer som øker opptaket av viktige mineraler som jern.  Et variert kosthold er viktig for balanse og godt opptak av mineraler og andre næringsstoffer.



Jern er livsviktig for kroppen vår og Jernmangel kan føre til anemi – blodmangel/lav blodprosent/forlite hemoglobin i blodet. Hemoglobins oppgave i kroppen er å ta opp oksygen og sende oksygen/surstoff fra lungene til kroppens celler. Cellene vil ikke kunne overleve uten denne tilførselen av oksygen.



Typiske symptomer på anemi og oksygentilførsel til kroppens celler reduseres:




  • Slapphet

  • Tretthet

  • Økt behov for søvn

  • Blek hud

  • Nedsatt kondisjon

  • Dårlig pust ved anstrengelser



 



Hvem er spesielt utsatt for jernmangel?




  • Kvinner med store menstruasjonsblødninger, gravide og ammende. Opptil 1 av 5 kvinner i fertil alder i Norge har jernmangel og 2-3 % utvikler jernmangelanemi.

  • Barn og ungdom i vekst.

  • Blodgivere.

  • Personer med lavt kaloriinntak som for eksempel små barn, eldre, personer som slanker seg og vegetarianere.

  • Personer med ensidig kosthold eller feilernæring.



Kilde: Apotek 1



 



Helsedirektorates anbefalinger for daglig inntak av jern:



Anbefalt daglig inntak: 9 mg for menn og 15 mg for kvinner.



Gode kilder i kosten: Kjøtt og spesielt rødt kjøtt, fisk da spesielt tunfisk, melkeprodukter, belgfrukter, fullkorn, spinat, grønnkål, frukt, grønnsaker og bær og da spesielt jordbær.



Jern fra animalske produkter er hem-jern og kroppen kan lett ta det opp. Vegetabilske produkter er ikke-hem-jern og trenger hjelp fra vitamin-C for lettere tas opp fra mat og kosttilskudd.



Mangelsymptomer: Anemi, tretthet, hodepine og svimmelhet.



Jern er ikke ufarlig dersom det blir for mye av dette grunnstoffet. Overskudd av jern kan ha skadelig effekter på kroppens celler, lever, nyrer og hjerne. 



Kontakt lege før du tar tilskudd av jern.